Ορισμός:
Πόνος αυχένα με αντανάκλαση σε ώμο-άνω άκρο σωλήνα.
Αιτία
Παθολογικές εξεργασίες στις δομές της ΑΜΣΣ (μεσοσπονδύλιων δίσκων, νευρικών ριζών, ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων), όπως και τραυματισμοί, μπορούν να προκαλέσουν τόσο μυαλγίες, όσο και επίδραση στις ρίζες π.χ. αυχενική κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, αυχενική σπονδύλωση και στένωση.
Παρόμοια εκδηλώνεται ο πόνος από την εκφύλιση μεσοσπονδύλιων δίσκων. Η αυχενική σπονδύλωση προκαλείται κυρίως από φυσιολογική γήρανση καθώς και απο γενετικούς παράγοντες.
Συμπτώματα
Μυϊκή ένταση, δυσκαμψία γύρω από την ΑΜΣΣ, αυχενική ριζοπάθεια: Πόνος τοπικά με αντανάκλαση του τύπου των παραισθησιών και διαταραχών της αισθητικότητας σε ένα δερμοτόμιο, συχνά νυχτερινές ενοχλήσεις με ραιβόκρανο/πόνο .
Η σπονδύλωση με νευρικό ερεθισμό του πάνω τμήματος της ΑΜΣΣ προκαλεί κυρίως κεφαλαλγία, συχνά μονόπλευρη με αντανάκλαση στον κρόταφο μέχρι και πάνω από τον οφθαλμό, ενώ μερικές φορές αναφέρεται πόνος σε ώμο/ωμοπλάτη. Είναι συνηθισμένα τα προβλήματα ζάλης, το αίσθημα πίεσης αυτιού, το τρεμόπαιγμα των ματιών. Ο πόνος εκλύεται/επιδεινώνεται στο μέγιστο εύρος κίνησης και σε καταπόνηση κατά την οποία το άτομο διατηρεί τον αυχένα στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε αυχενική στένωση μπορούν να εκδηλωθούν τα ονομαζόμενα συμπτώματα των μακρών (νευρικών) οδών με αδυναμία των πάνω άκρων, ακράτεια ούρων, αλλά επίσης επίδραση στα νεύρα του κάτω άκρου, π.χ. διαταραχή βάδισης και πτώση άκρου ποδιού.
Διερεύνηση
Η απλή ακτινογραφία σε εικόνα αυχενικής σπονδύλωσης διενεργείται πρώιμα σε νευρολογική επίδραση.
Θεραπεία
Ανάλογα με τα συμπτώματα και την χρονιότητα, μπορεί να χορηγηθεί αντιφλεγμονώδης αγωγή, αυχενικό κολλάρο, ασκήσεις φυσικοθεραπείας ή και χειρουργείο αν το συστήσει ο θεράπων ιατρός.