ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
Η παραμόρφωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου, που συνήθως ονομάζεται κότσι, είναι η περίπτωση κατά την οποία υπάρχει προς τα έσω απόκλιση του πρώτου μεταταρσίου και προς τα έξω απόκλιση του μεγάλου δακτύλου (hallux).Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνη κίνηση της άρθρωσης, και ακόμα επαλληλία των δακτύλων (το ένα πάνω στο άλλο), κάλους στις περιοχές πίεσης, πόνο και δυσκολία στη βάδιση.
ΑΝΑΤΟΜΙΑ
Οι δομές που εμπλέκονται άμεσα σε παραμόρφωση hallux περιλαμβάνουν την πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση (MTP), τον απαγωγό και προσαγωγό του μεγάλου δακτύλου τένοντες, το σύμπλεγμα των σησαμοειδών οσταρίων, την πρώτη ταρσομετατάρσια άρθρωση και το συγκρότημα του γαστροκνημίου μυός.
ΠΑΘΟΓΕΝΕΣΗ
Για την εμφάνιση του περιστατικού επιβαρυντικό ρόλο έχει η κληρονομικότητα, η ανατομία όλου του κάτω άκρου, αλλά και τα ψηλοτάκουνα στενά παπούτσια στις γυναίκες. Πιο συχνή είναι η εμφάνιση της παραμόρφωσης σε γυναίκες (Γυναίκες/ Άνδρες: 3/1)
Βιο-μηχανική αστάθεια είναι η πιο κοινή αιτιολογία και συνδέεται με πλατυποδία, σύσπαση γαστροκνήμιου, υπερβολική χαλαρότητα των συνδέσμων, ραιβότητα, και ανώμαλη δομή των οστών του πρόσθιου πόδα.
Αρθριτικές καταστάσεις που σχετίζονται με βλαισό μεγάλο δάκτυλο περιλαμβάνουν εκφυλιστική αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, και ψωριασική αρθρίτιδα.
Παθήσεις του συνδετικού ιστού με συνδεσμική χαλαρότητα όπως σύνδρομο Marfan, η Ehlers-Danlos και σύνδρομο Down μπορούν να δημιουργήσουν την παραμόρφωση.
Επίσης Νευρομυϊκές διαταραχές, όπως η εγκεφαλική παράλυση και Charcot Marie Tooth (CMT), συνδέονται συχνά με την παραμόρφωση βλαισου μεγάλου δακτύλου.
ΕΞΕΤΑΣΗ
Η Εξέταση σε μια παραμόρφωση βλαισού μεγάλου δακτύλου περιλαμβάνει επιθεώρηση όλου του ποδιού τόσο κάτω από φόρτιση όσο και χωρίς φόρτιση.Η παρουσία πλατυποδίας ή κοιλοποδίας,προσαγωγή του μεταταταρσίου, ανώμαλη κινητικότητα της μεταταρσιοφαλλαγγικής άρθρωσης, καθώς και πιθανή πτώση των υπολοίπων μεταταρσίων ή ανωμαλία των δακτύλων θα πρέπει να ελέγχονται πάντα.
Aπεικονιστικές εξετάσεις
Η γωνία μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης δημιουργείται από τη διχοτόμηση των διαμήκων αξόνων του μέγα δακτύλου και του πρώτου μεταταρσίου.Συνήθως, μια γωνία μεγαλύτερη από 15-18 μοίρες θεωρείται ανώμαλη.Διαμετατάρσια γωνία είναι η γωνία που δημιουργείται από την διχοτόμηση των αξόνων του πρώτου και του δεύτερου μεταταρσίων.Αυτή η γωνία είναι κατά κανόνα λιγότερο από 9 βαθμούς.
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο στόχος της θεραπείας είναι η αποδρομή των συμπτωμάτων.Συχνά συντηρητικές θεραπευτικές επιλογές, όπως ένα παπούτσι ευρύτερο μπροστά μπορεί να μειώσει τον πόνο, επιτρέποντας περισσότερο χώρο στο (πόδι ;)παπούτσι. Νάρθηκες βλαισού μεγάλου δακτύλου και μαξιλάρια στην περιοχή του κάλου μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Δυστυχώς, καμία απ αυτές τις θεραπευτικές επιλογές δεν θα διορθώσει μόνιμα το πρόβλημα.
Χειρουργική αντιμετώπιση
Ο τύπος της χειρουργικής θεραπείας συνήθως υπαγορεύεται από το βαθμό της παραμόρφωσης στις ακτινογραφίες, καθώς και φυσικά ευρήματα της εξέτασης και την εμπειρία του χειρουργού.
Πάνω από 150 διαφορετικές χειρουργικές μέθοδοι έχουν περιγραφεί για τη θεραπεία του βλαισού μεγάλου δακτύλου.Οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης είναι η επανευθυγράμμιση και οστού και η εξισορρόπηση των μαλακών στοιχείων γύρω από την άρθρωση.Για ήπιες παραμορφώσεις, η εκτομή του κάλου (exostectomy ή εξοστεκτομή)αρκεί.
Για πιο σοβαρές παραμορφώσεις, χρειάζεται να γίνει οστεοτομία και επανευθυγράμμιση του πρώτου μεταταρσίου. Η οστεοτομία μπορεί να γίνει στην κορυφή, στη μεσότητα η στη βάση του μεταταρσίου ανάλογα με την περίπτωση. Αρθρόδεση του πρώτου μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης καθώς επίσης και η εκτομή τμήματος της άρθρωσης μπορεί να απαιτηθούν ανάλογα με το είδος της βλάβης, την ηλικία και τις απαιτήσεις του ασθενή