Τηλέφωνο : 6944 320 857 - 210 72 28 433

Επικονδυλίτιδα αγκώνα

Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα (στα αγγλικά λέγεται Epicondylitis ή Tenniselbow) ,είναι συχνή πάθηση που εκδηλώνεται με πόνο στον αγκώνα που αντανακλά στον πήχη και στον βραχίονα.

Οφείλεται είτε σε βίαιη καταπόνηση είτε σε σταδιακή επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του χεριού σε χειρωνακτικό έργο. Η ανατομική βλάβη είναι μικροσκοπική αποκόλληση ινών των εκτεινόντων τενόντων (που τεντώνουν τον καρπό και τα δάκτυλα), στον έξω επικόνδυλο του βραχιονίου οστού (παρακονδύλια απόφυση). Επειδή η πάθηση είναι συνηθισμένη στους τενίστες, αποκαλείται διεθνώς και TennisΕlbow (νόσος των τενιστών), όμως εμφανίζεται και σε μη τενίστες .Η διάγνωση της παθήσεως είναι πολύ εύκολη και δεν χρειάζεται κάποια ειδική εξέταση αφού διαγιγνώσκεται με την ψηλάφηση και μόνο.

Κάθε χρόνο το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού προσβάλλεται από επικονδυλίτιδα . Συναντάται δε, σε μεγαλύτερη συχνότητα στην ηλικία των 40-50 ετών.

Η έξω επικονδυλίτιδα είναι 5 φορές συχνότερη σε σχέση με την έσω.

Συχνότερα από τη νόσο, προσβάλλονται αθλητές, ξυλουργοί, υδραυλικοί, ζωγράφοι, μάγειρες, ελαιοχρωματιστές, χτίστες, ηλεκτρολόγοι (επαναλαμβανόμενη χρήση κατσαβιδιού), κομμωτές, μουσικοί, μασέρ και γενικά άτομα που κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του αντιβραχίου στην καθημερινότητά τους.

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται περιπτώσεις επικονδυλίτιδας σε παιδιά που χρησιμοποιούν πολύ τον υπολογιστή ή παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια και σε εργαζόμενους σε γραφεία, που χρησιμοποιούν υπολογιστή και πληκτρολογούν εντατικά για πολλές ώρες.

Πού οφείλεται

  • Ακαριαίος τραυματισμός λόγω πρόσκρουσης (π.χ. πτώση, χτύπημα)
  • Σταδιακός τραυματισμός (επαναλαμβανόμενοι μικροί τραυματισμοί)
  • Ανάπτυξη υπερβολικής έντασης στους τένοντες, λόγω μιας απότομης κίνησης, η οποία συνοδεύεται από υπέρμετρο βάρος.
  • Συχνό φαινόμενο αποτελεί η έναρξη της πάθησης να συνδυάζεται με την επανασυμμετοχή του ασθενή σε αθλητική δραστηριότητα, την οποία είχε διακόψει για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Ανεπαρκής ή κακή προθέρμανση
  • Κακή αποκατάσταση από προηγούμενο θλαστικό τραύμα σε κοντινή περιοχή
  • Λάθος τεχνική αθλήματος π.χ. παίκτες του τένις ,που το ανάστροφο χτύπημά τους είναι αδύναμο ,έχουν συχνά την τάση να αντισταθμίσουν την κακή τεχνική τους με μια απότομη υπερέκταση του καρπού, προκειμένου να προλάβουν την μπαλιά. Αυτό καταπονεί τον τένοντα του κοινού εκτείνοντα (που βρίσκεται στην έξω πλευρά του αντιβραχίου) καθώς και τον βραχυονοκερκιδικό.

Συμπτώματα και κλινική εικόνα

  • Πόνος ψηλαφητός (ή και Οξύς) κατά τη πίεση στον έξω ή και έσω επικόνδυλο (παρακονδύλιος απόφυση) του αγκώνος. Ο πόνος συχνά επεκτείνεται κατά μήκος του αντιβραχίου μέχρι και τα δάκτυλα.
  • Δυσκολία στο σφίξιμο της γροθιάς ή και στην έκταση των δακτύλων. Ο ασθενής πονάει κατά την χειραψία , βάζοντας το κλειδί στην πόρτα ή στο κράτημα ενός φλιτζανιού καφέ
  • Πρωϊνή δυσκολία στις κινήσεις του αγώνα και του καρπού.

Υπό ομαλές συνθήκες, οι ασθενείς με επικονδυλίτιδα δεν χρειάζονται καμία απεικονιστική εξέταση. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, όπου ψηλαφίζεται έντονη διόγκωση στον έξω επικόνδυλο, η απλή ακτινογραφία μπορεί να δείξει ασβεστοποιήσεις επί του οστού, ενώ η Μαγνητική Τομογραφία (MRI) απεικονίζει ευκρινώς το ινώδες οζίδιο της “επούλωσης” της βλάβης των εκτεινόντων τενόντων.

Θεραπεία της Επικονδυλίτιδος

 Μέθοδος 1: ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ: Διακοπή γυμναστικής ή χειρωνακτικής καταπόνησης σε συνδυασμό με τοπικές χειρομαλάξεις κυκλικές (μασάζ) με τοπική αλοιφή, παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Μέθοδος 2: ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Διακοπή γυμναστικής ή χειρωνακτικής καταπόνησης και τοπικές φυσικοθεραπείες
Μέθοδος 3: ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ: Οι ενέσεις Κορτιζόνης γίνονται τοπικά 1/2-1 κάθε δύο μήνες περίπου, σε συνδυασμό με διακοπή γυμναστικής ή χειρωνακτικής καταπόνησης. Η μέθοδος είναι η πλέον δημοφιλής στους Ορθοπαιδικούς παγκοσμίως, έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας (>90%), θεωρείται η πιο γρήγορη μέθοδος ως προς τα αποτελέσματα,
Μέθοδος 4: ΓΥΨΟΣ: Γύψος βραχιονο-πηχεο-καρπικός για 30-45 μέρες. Έχει ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 100% αλλά δύσκολα είναι αποδεκτή θεραπεία από τους ασθενείς. Θεωρείται η πλέον αποτελεσματική μέθοδος.
Μέθοδος 5: ΕΝΕΣΕΙΣ Botox: Τελευταία βρίσκεται υπό πειραματικό έλεγχο η θεραπεία με τοπική ένεση Botox, αλλά παρουσιάζει προβλήματα λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών.
Μέθοδος 6: ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ: Είναι εύκολη και αποτελεσματική μέθοδος, αλλά σπάνια χρειάζεται.
Μέθοδος 7: «ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ»

Περίληψη

  • Η επικονδυλίτιδα είναι μια συχνή, ενοχλητική, αλλά εντελώς ακίνδυνη πάθηση στον αγκώνα, η οποία αυτοϊάται σε 9-12 μήνες. Ελαφρές περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με μασάζ, αλοιφές, νάρθηκα και υπομονή μέχρι την αυτοίαση, ενώ επίπονες περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται είτε με 3 ενέσεις κορτιζόνης , μία ανά δίμηνο, είτε με γύψο για 30 μέρες .