Τηλέφωνο : 6944 320 857 - 210 72 28 433

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ

Εισαγωγή

Η πρωτογενής ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος αποκατάστασης που υποκαθιστά την κίνηση σε μια φθαρμένη άρθρωση και εξαφανίζει τα συμπτώματα του πόνου και της δυσκαμψίας. Τα νέα υλικά παρουσιάζουν υψηλή ανθεκτικότητα και συνήθως διατηρούνται για πολλά χρόνια.

Σχήμα 1: Χ-Χ του συνολικού πρόσθεσης αντικατάστασης ισχίου

Όπως όμως και με οποιαδήποτε μηχανική συσκευή, μια ολική αρθροπλαστική  ισχίου μπορεί να υπόκειται σε διάφορες μορφές μηχανικής ή βιολογικής αποτυχίας. Μια τέτοια περίπτωση μπορεί να απαιτήσει επανεπέμβαση της αντικατάστασης του ισχίου. Μια επανεπέμβαση μιας ολικής αντικατάστασης ισχίου ονομάζεται αναθεώρηση (Revision) .

Γιατί να γίνει αναθεώρηση (Revision)ισχίου;

Η πλειοψηφία των ηλικιωμένων ασθενών που υφίστανται αντικατάσταση ισχίου διατηρούν την πρόσθεση για 15 έως 20 έτη, και μερικές φορές για όλη τη ζωή τους. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται μία ή περισσότερες αναθεωρήσεις αντικατάστασης ισχίου, ιδιαίτερα εάν η αρχική χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου εκτελείται σε νεαρή ηλικία και ο ασθενής έχει έναν πολύ ενεργητικό φυσικό τρόπο ζωής.

Λόγοι για την αναθεώρηση του ισχίου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν περίπου 18 αναθεώρηση αντικαταστάσεις ισχίου εκτελούνται για κάθε 100 αρθροπλαστικές ισχίου

Οι συνηθέστεροι λόγοι για την αναθεώρηση είναι.:

  1. Επαναλαμβανόμενα (υποτροπιάζοντα) εξαρθρήματα ολικής αρθροπλαστικής ισχίου
  2. Μηχανική βλάβη (φθορά του εμφυτεύματος – χαλάρωση ή θραύση)
  3. Μόλυνση

Σχήμα 2: X-ray από ένα εξαρθρωμένη ολική αρθροπλαστική ισχίου

Εξαρθρώσεις είναι σχετικά σπάνια, κυρίως στον υγιή ασθενή ο οποίος ακολουθεί προσεκτικά τις προφυλάξεις που δίνονται από τον χειρουργό και φυσιοθεραπευτή.

Ασθενείς με προδιάθεση για αυτήν την επιπλοκή:

Οι ηλικιωμένοι, εξασθενημένοι ασθενείς, ή εκείνοι που υπόκεινται σε μια αρθροπλαστική ισχίου μετά από κάταγμα ισχίου ή μετά από πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις ισχίου.

Μηχανική βλάβη (φθορά, χαλάρωση, ή ρήξη)

Τα επί μέρους τμήματα μιας πρόθεσης  ισχίου  υπόκεινται σε φθορά με τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Όσο  νεότερος και  πιο δραστήριος σωματικά ο ασθενής είναι, τόσο πιο γρήγορη η φθορά. Έτσι σχηματίζονται σωματίδια τριβής από τα μεταλλικά  η τα πλαστικά στοιχεία.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς  αναγνωρίζει τα σωματίδια αυτά ως ξένα και δημιουργείται μια ανοσολογική – αλλεργική αντίδραση. Μια ισχυρή αντίδραση με τα σωματίδια φθοράς μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του οστού γύρω από την αντικατάσταση ισχίου (μια κατάσταση που ονομάζεται οστεόλυση). Η οστεόλυση αυτή προδιαθέτει σε μηχανική χαλάρωση των εμφυτευμάτων την αρθροπλαστικής.

Σχήμα 3: X-ray μιας χαλαρής πρόσθεσης ολικής αρθροπλαστικής ισχίου που δείχνει το διαχωρισμό του στελέχους από το οστό

Η χαλάρωση επιγενώς δημιουργεί οστική απώλεια.

Η μηχανική φθορά που οδηγεί σε μηχανική χαλάρωση της πρόσθεσης (εμφύτευμα) , είναι μια από τις πιο συχνές μορφές μηχανικής βλάβης. Ωστόσο, άλλες μορφές μηχανικής βλάβης είναι πιθανές, όπως θραύση τμημάτων της πρόθεσης, που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός τραύματος από μια πτώση ή σύγκρουση με αυτοκίνητο (Σχήμα 4).

Σχήμα 4: X-ray λεπτομερώς το σπασμένο τμήμα στελέχους του συνολικού πρόσθεσης αντικατάστασης ισχίου

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης αναθεώρησης εξ αιτίας φθοράς, μηχανικής χαλάρωσης, ή θραύσης, ο χειρουργός

  1. αφαιρεί το φθαρμένο, χαλαρωμένο, ή σπασμένο στοιχείο
  2. Αναπληρώνει τα οστικά κενά και
  3. Υποκαθιστά την άρθρωση με μια νέα πρόθεση

Λοίμωξη της αντικατάστασης του ισχίου

Η μόλυνση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή μετά την επέμβαση και να είναι λόγος σηπτικής χαλάρωσης και αναθεώρησης μίας αρθροπλαστικής ισχίου.

Μόλις  διαγνωσθεί μία μόλυνση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, είναι δυνατές διάφορες επιλογές θεραπείας

Οι πιο κοινές επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Έναν ενδελεχή χειρουργικό καθαρισμό των προθεμάτων της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Αυτό γενικά συνιστάται όταν η λοίμωξη έχει ανακαλυφθεί πολύ νωρίς (μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες).Οι ασθενείς  συνήθως  χρειάζονται έξι εβδομάδες ενδοφλέβια αντιβιοτικά και, συχνά, μια χαμηλή δόση από του στόματος αντιβιοτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα (μερικές φορές για τη ζωή).
  • Ένα χειρουργείο αντικατάστασης προθεμάτων ολικής αρθροπλαστικής  ισχίου, γίνεται σε δύο στάδια: Το πρώτο στάδιο αποτελείται από την πλήρη αφαίρεση της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου, τον καθαρισμό των οστών, και την εμφύτευση μιας προσωρινής πρόθεσης από  τσιμέντο εμπλουτισμένο με αντιβιοτικό. Αυτό συνδυάζεται με λήψη ενδοφλέβιων αντιβιοτικών  από μία έως έξι εβδομάδες. Στην επόμενη φάση μετά από 3-6 μήνες και με συχνή κλινική, εργαστηριακή παρακολούθηση μπορούν να επανατοποθετηθούν υλικά.

 

Ο Ιατρός Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος διαθέτει μεγάλη προσωπική εμπειρία σε δύσκολες περιπτώσεις αναθεώρησης  με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.