Τηλέφωνο : 6944 320 857 - 210 72 28 433

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Αντικατάσταση Άρθρωσης Γόνατος με minimal προσπέλαση

Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος;

Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση όπου αντικαθίστανται το περιφερικό κάτω μέρος του μηριαίου οστού (μηρός) και το άνω μέρος του κνημιαίου οστού (κνήμη) με μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματα πού ονομάζονται προθέσεις, στοιχεία ή εμφυτεύματα.Επιπρόσθετα, το πίσω μέρος της επιγονατίδας μπορεί να αντικατασταθεί.

Η επέμβαση πραγματοποιείται για να ανακουφιστεί ο πόνος που προκαλείται συνήθως από φθορά και καταπόνηση της άρθρωσης του γόνατος.

Η επέμβαση μπορεί επίσης να αυξήσει την κινητικότητα και τη σταθερότητα του γόνατος.

Υπάρχουν δύο τύποι αρθροπλαστικής γόνατος:

Α) Μερική αρθροπλαστική γόνατος (UNICONDYLAR)

Η μερική αντικατάσταση γόνατος περιλαμβάνει αναπλήρωση μόνο ενός μέρουςέσω η έξω ημιμορίου του γόνατος.

Β) Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Η άρθρωση του γόνατος είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες αρθρώσεις του σώματος. Το γόνατο αποτελείται από το κάτω άκρο του μηριαίου οστού (μηρός) που περιστρέφεται πάνω στο άνω άκρο του κνημιαίου οστού (κνήμη) και την επιγονατίδα, η οποία ολισθαίνει σε μια εγκοπή στο τέλος του μηρού.
Η σταθερότητα παρέχεται από μεγάλους συνδέσμους, προσαρτημένους στο μηρό και στην κνήμη. Το γόνατο αποκτά ισχύ από τους μεγάλου μήκους μύες του μηρού.

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνει αντικατάσταση του τραυματισμένου ή κατεστραμμένου μέρους του γόνατος με εμφυτεύματα. Οι συνηθέστερες αιτίες που καταστρέφεται ο χόνδρος της άρθρωσης του γόνατος είναι εκφυλιστική αρθροπάθεια, φλεγμονώδεις ή ρευματικές παθήσεις και οι τραυματισμοί.Το γόνατο μετά από ένα χειρουργείο αρθροπλαστικής θα αποτελείται από ένα μεταλλικό εμφύτευμα στο άκρο του μηριαίου οστού, έναν μεταλλικό και πλαστικό εμφύτευμα στο άνω μέρος του κνημιαίου οστού και, αν χρειάζεται, ένα πλαστικό κουμπί στην επιγονατίδα.

Η χειρουργική επέμβαση:

Στην κλινική που χειρουργεί ο ιατρός Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος , εφαρμόζει χειρουργική τεχνική με minimal προσπέλαση 10 εκατοστών με τομή στο μπροστινό μέρος του γόνατος χωρίς διατομές μυϊκών στοιχείων ή του τένοντα του τετρακέφαλου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

  • μικρή ή και καθόλου απώλεια αίματος
  • ταχεία κινητοποίηση απ την ίδια μέρα του χειρουργείου
  • πλήρη κίνηση της άρθρωσης μετεγχειρητικά χωρίς δυσκαμψία
  • μικρή παραμονή στην κλινική (3-4 ημερών)
  • πολύ γρήγορη επαναφορά στην εργασία περίπου τον πρώτο μήνα μετά το χειρουργείο.

Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί συνήθως 1ώρα και 15 λεπτά, η νάρκωση είναι επισκληρίδια ή γενική αναλόγως των αναγκών του ασθενή. Τα ράμματα συνήθως αφαιρούνται περίπου10-12 ημέρες μετά από την επέμβαση.