Τηλέφωνο : 6944 320 857 - 210 72 28 433

ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

Αντικατάσταση Άρθρωσης Ισχίου με minimal προσπέλαση (path)

Η άρθρωση του ισχίου είναι μία άρθρωση σφαίρας-υποδοχής. Η κεφαλή του μηριαίου οστού σχηματίζει το σφαιρικό στοιχείο, το οποίο εφαρμόζει ακριβώς στην υποδοχή της λεκάνης (κοτύλη). Οι επιφάνειες αυτών των οστών καλύπτονται από μία λεία ουσία που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος. Η αρθρίτιδα προκαλεί τη φθορά του αρθρικού χόνδρου, αφήνοντας εκτεθειμένο το υποκείμενο οστό. Η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο, παραμόρφωση και απώλεια κινητικότητας.

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου;

Είναι η αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης και χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα τα οποία είναι συνήθως φτιαγμένα από κράμα μετάλλου και πολυαιθυλένιο (πλαστικό).

Όταν η συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική-φυσικοθεραπεία) αποτύχει να ελέγξει τις ενοχλήσεις και τη δυσκαμψία της αρθρίτιδας του ισχίου, ο χειρουργός ενδέχεται να συστήσει Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αντικαθιστά το άνω άκρο του μηριαίου οστού και την επιφάνεια της κοτύλης (υποδοχή στην λεκάνη). Τα εμφυτεύματα είναι σχεδιασμένα ώστε να αποκαθιστούν τη λειτουργικότητα και να ελαχιστοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ενοχλήσεις, ενώ παράλληλα επιτρέπουν την επιστροφή του ατόμου σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Σε μία επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου ο χειρουργός αντικαθιστά την κεφαλή του μηριαίου οστού που έχει υποστεί φθορά με ένα μεταλλικό ή κεραμικό σφαιρικό εμφύτευμα στερεωμένο σε στυλεό, ενώ στην υποδοχή τοποθετείται πολυαιθυλένιο ή μεταλλικό κυπέλιο με ένθετο πολυαιθυλενίου (πλαστικό). Η πρόθεση μπορεί να στερεωθεί με τσιμέντο παρόμοιο με το οδοντιατρικό τσιμέντο, ή εφαρμόζεται στην κατάλληλη θέση με την άσκηση πίεσης, χωρίς τη χρήση τσιμέντου. Τα μέρη μίας αντικατάστασης συνήθως ονομάζονται προθέσεις, στοιχεία ή εμφυτεύματα.Μόνο ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας μπορεί να σας ενημερώσει για το εάν είστε υποψήφιος για επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου και εάν ισχύει αυτό, ποιο εμφύτευμα είναι κατάλληλο για τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Η επέμβαση

  • Η διάρκεια επέμβασης είναι 1 ώρα και 10 λεπτά
  • Με τις νέες τεχνικές , οι τομές είναι πολύ μικρές της τάξης των 8 εκ αντί για τις τομές που γίνονταν παλαιότερα 20-30 εκ. Επίσης οι προσπελάσεις γίνονται διαμέσου των μυών χωρίς να παραβλάπτονται αυτοί, με αποτέλεσμα ταχεία κινητοποίηση, παραμονή 2-3 ημερών στο νοσοκομείο, λιγότερη απώλεια αίματος, και ταχύτερη επάνοδο στην εργασία. Υπάρχουν πολλών ειδών minimal προσπελάσεις είτε πρόσθια, είτε πλάγια, είτε οπίσθια. Όλες έχουν την ίδια φιλοσοφία της λιγότερο τραυματικής τεχνικής.

    Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΥ MINIMALINVASIVE ΜΕ ΟΠΙΣΘΙΑ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ ΤΥΠΟΥ (PATH)

    O Ιατρός Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλο, στην κλινική που χειρουργεί, εφαρμόζει εδώ και 3 χρόνια με επιτυχία την μικρή οπίσθια προσπέλαση μήκους 8 εκ δια του μείζονος γλουτιαίου και χωρίς να τραυματισθούν οι απαγωγοί μύες εκτελεί την αρθροπλαστική (τεχνική PATH). Ο ασθενής σηκώνεται την ίδια μέρα και περπατά ενώ παραμένει 2-3 μέρες νοσηλευόμενος. Κατά την επέμβαση το επάνω άκρο του μηριαίου οστού αφαιρείται και τοποθετείται ένα σφαιρικό εμφύτευμα στερεωμένο σε στυλεό στο εσωτερικό του μηριαίου οστού.

  • Η υποδοχή της λεκάνης διαμορφώνεται έτσι ώστε να σχηματίζεται ένα ρηχό κυπέλλιο και να μπορεί να τοποθετηθεί σε αυτό μία τεχνητή υποδοχή (κοτύλη). Το τεχνητό μέρος του μηριαίου οστού μπορεί έπειτα να εφαρμόσει σε αυτή την υποδοχή.
  •  Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς αναρρώνουν αρκετά γρήγορα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί πατερίτσες ή περιπατητήρα και στη συνέχεια μπαστούνι για λίγο διάστημα.

Ανάρρωση μετά τη χειρουργική επέμβαση

Οι ασκήσεις φυσιοθεραπείας είναι σημαντικές μετά από μία ολική αρθροπλαστική ισχίου και συνήθως μία ομαλή ανάρρωση εξαρτάται από το κατά πόσο ο ασθενής ακολουθεί το καθορισμένο μετεγχειρητικό πρόγραμμα ασκήσεων

Η επέμβαση αντικατάστασης της ισχιακής άρθρωσης βοηθάει σημαντικά τους ασθενείς με αρθρίτιδα να επιστρέψουν στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες και τους ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις που ένιωθαν.

Κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου ο ασθενής διδάσκεται τεχνικές για να βαδίζει, να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκάλες, να κάθεται και να σηκώνεται από την καρέκλα, από το κάθισμα του αυτοκινήτου, καθώς και από το κάθισμα της τουαλέτας.

Επιστροφή στην εργασία

Η επιστροφή στην εργασία συνήθως επιτυγχάνεται σε διάστημα 1- 2 μηνών, ωστόσο πολλοί άνθρωποι, ειδικότερα εκείνοι που εκτελούν καθιστικές εργασίες, επιστρέφουν νωρίτερα.