Τηλέφωνο : 6944 320 857 - 210 72 28 433

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ (ACL)

Ένας από τις πιο κοινούς τραυματισμούς στο γόνατο είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του γόνατος.

Πολλοί απλοί άνθρωποι μετά από μια κάκωση ή αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα  όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ  είναι  πιθανό να τραυματίσουν τον  πρόσθιο χιαστό  σύνδεσμο τους.

Εάν έχει τραυματιστεί  ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για να ανακτήσει το γόνατο την πλήρη λειτουργία του.Αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η σοβαρότητα του τραυματισμού, η ηλικία  και το επίπεδο δραστηριότητας.

Ανατομία:

Κανονική ανατομία του γόνατος, με μπροστινή θέα .

Τρία  οστά  σχηματίζουν την άρθρωση του γόνατος. Το μηριαίο οστό  (μηρός), το οστό της κνήμης (κνήμη) και η επιγονατίδα (επιγονατίδα).

Τα οστά αυτά συνδέονται μεταξύ τους με  συνδέσμους. Υπάρχουν τέσσερεις κύριοι σύνδεσμοι  στο γόνατό που το κρατούν σταθερό.

Πλάγιοι  σύνδεσμοι:

Οι σύνδεσμοι αυτοί βρίσκονται στις πλάγιες  πλευρές του γόνατος και είναι ο έσω και ο έξω. Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος βρίσκεται στην  εσωτερική πλευρά του γόνατος και ο έξω  πλάγιος σύνδεσμος είναι στην εξωτερική πλευρά. Ελέγχουν την πλαγιοπλάγια κίνηση του γόνατος.

Οι χιαστοί  σύνδεσμοι:

Βρίσκονται στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος. Διασταυρώνονται  στο χώρο μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα “Χ” με τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο στο εμπρός και τον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο στο πίσω μέρος του γόνατος. Οι χιαστοί σύνδεσμοι  ελέγχουν την προσθιοπίσθια  κίνηση και την ομαλή και ελεγχόμενη περιστροφή του γόνατος.

Περιγραφή:

Περίπου το ήμισυ του συνόλου των τραυματισμών του προσθίου χιαστού συνδέσμου συμβαίνουν μαζί με βλάβες και σε άλλες δομές στο γόνατο, όπως αρθρικού χόνδρου, μηνίσκου, ή άλλων συνδέσμων.

Οι τραυματισμοί βαθμολογούνται σε μια κλίμακα σοβαρότητας ως εξής:

Βαθμού 1 διαστρέμματα. Ο σύνδεσμος είναι ελαφρώς διατεταμένος, αλλά εξακολουθεί να είναι σε θέση  να κρατάει το γόνατο σταθερό.

Βαθμού 2 διαστρέμματα. Ο σύνδεσμος τεντώνεται  στο σημείο όπου γίνεται χαλαρός. Αυτό αναφέρεται συχνά ως μερική ρήξη του συνδέσμου.

Βαθμού 3 διαστρέμματα. Αυτό το είδος  υπάρχει πλήρης ρήξη. Ο σύνδεσμος χωρίζεται  σε δύο κομμάτια, και η άρθρωση του γόνατος είναι ασταθής.

Αίτια τραυματισμών:

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος μπορεί να τραυματιστεί με διάφορους τρόπους:

  • Ξαφνική αλλαγή κατεύθυνσης
  • Απότομη επιβράδυνση ( σταμάτημα)
  • Επιβράδυνση κατά την εκτέλεση
  • Εσφαλμένη προσγείωση από ένα άλμα
  • Άμεση επαφή ή σύγκρουση

Διαφορά ανδρών και γυναικών στην συχνότητα εμφάνισης ACL τραυματισμών

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες αθλήτριες έχουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ACL τραυματισμό από τους άνδρες αθλητές σε συγκεκριμένα αθλήματα. Αυτό οφείλεται σε διαφορές στις φυσικές ικανότητες, μυϊκή δύναμη, και στον νευρομυϊκό έλεγχο. Άλλες  αιτίες περιλαμβάνουν τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στην πύελο, στην ευθυγράμμιση των κάτω άκρων  (ποδιών) ,  την αυξημένη χαλαρότητα των συνδέσμων, καθώς και την  επίδραση των οιστρογόνων στους συνδέσμους.

Συμπτώματα:

Όταν τραυματισθεί ο  πρόσθιος χιαστός συνήθως ο ασθενής «ακούει έναν ήχο» και έχει την αίσθηση σαν να «κόβεται »κάτι μέσα στο γόνατο.

Άλλα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο με οίδημα. Μέσα σε 24 ώρες, το γόνατό σας θα πρηστεί. Η επιστροφή ή η συνέχιση της δραστηριότητας ή του σπορ είναι αδύνατη λόγω αστάθειας του γόνατος.
  •  Απώλεια πλήρους εύρους κίνησης
  • Δυσφορία,
  • Χωλότητα (ο ασθενής κουτσαίνει)

Φυσική εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς:

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός θα ελέγξει όλες τις δομές του τραυματισμένου γόνατου και θα κάνει σύγκριση  με το υγιές γόνατο.Οι περισσότεροι τραυματισμοί συνδέσμων μπορεί να διαγνωστούν με μια λεπτομερή φυσική εξέταση του γόνατος.

Απεικονιστικές εξετάσεις:

Άλλες εξετάσεις που μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να επιβεβαιώσει τη διάγνωση σας περιλαμβάνουν:

Ακτινογραφίες:

Παρόλο που δεν φαίνεται η ζημία του προσθίου χιαστού συνδέσμου οι απλές  ακτινογραφίες μπορούν να δείξουν αν συνυπάρχει κάποιο κάταγμα οστού.

Μαγνητική τομογραφία (MRI) τομογραφία:

Είναι η κατ εξοχήν εξέταση διάγνωσης της ρήξης του ΠΧΣ. Ωστόσο η  μαγνητική τομογραφία συνήθως δεν απαιτείται να γίνει όταν η διάγνωση ρήξη ΠΧΣ γίνει από έμπειρο ιατρό .

 Θεραπεία:

Θεραπεία για μια ρήξη ACL ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς. Για παράδειγμα νέοι άνθρωποι και ειδικά που θέλουν να έχουν μια ενεργητική ζωή θέλουν να συνεχίσουν να αθλούνται, θα χρειαστεί να χειρουργηθούν. Το λιγότερα ενεργά, συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, μπορεί να είναι σε θέση να επιστρέψουν σε ένα πιο ήσυχο τρόπο ζωής χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργική θεραπεία

Ανοικοδόμηση του συνδέσμου:

Για να αναπληρωθεί χειρουργικά ο ACL και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στο γόνατο, ο σύνδεσμος πρέπει να ανακατασκευαστεί με ένα μόσχευμα ιστού. Αυτό το μόσχευμα δρα ως σκαλωσιά για τον νέο σύνδεσμο που θα δημιουργηθεί επάνω σ αυτό.

Μοσχεύματα μπορούν να ληφθούν από διάφορες πηγές. Συχνά λαμβάνονται από τον επιγονατιδικό τένοντα, τους οπίσθιους μηριαίους τένοντες, τον τένοντα του τετρακεφάλου, η ακόμη και πτωματικό μόσχευμα τένοντα (αλλομόσχευμα).

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε όλες τις πηγές του μοσχεύματος. Θα πρέπει να συζητήσετε τις επιλογές του μοσχεύματος με τον  ορθοπεδικό χειρουργό για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια είναι η καλύτερη για εσάς.

Χρόνος αποκατάστασης:

Η αναγέννηση απαιτεί χρόνο. Έτσι συνήθως χρειάζονται έξι μήνες ή περισσότερο ώστε ένας αθλητής  να μπορεί να επιστρέψει στο σπορ μετά την επέμβαση.

Διαδικασία:

Η Χειρουργική επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά χωρίς τομές, η παραμονή στην κλινική είναι 1 ημέρα και ο ασθενής σηκώνεται από την πρώτη μέρα με πατερίτσες και ξεκινά άμεσα φυσιοθεραπεία.